Blog
okt 06

Dekking en premie van uw autoverzekering

De premies van autoverzekeringen stijgen al jaren omdat verzekeraars steeds hogere kosten hebben. Deze kosten berekenen ze weer door in de premies. Het kan zeker interessant zijn om kritisch naar de dekking van uw autoverzekering te kijken.

Er zijn meerdere oorzaken voor de oplopende kosten. Uiteraard heeft de inflatie invloed, evenals de hogere lonen en de prijzen van grondstoffen en energie. Daarnaast is het aantal schades in de afgelopen jaren toegenomen. En omdat er tegenwoordig steeds meer geavanceerde techniek onder de motorkap zit, zijn reparaties vaak duurder.

Bij de premiebepaling wordt onder andere gekeken waar u woont, hoe oud u bent en in welke auto u rijdt en hoeveel schadevrije jaren u heeft opgebouwd. Veel mensen kiezen bij de aankoop van hun auto voor een dekking maar kijken er vervolgens niet meer naar om. Het kan zeker lonen eens te kijken naar een andere dekking. Een (jonge) of nieuwe auto verzekert u bij voorkeur Volledig casco (ook wel allrisk genoemd). Wanneer is het verstandig om die dekking over te zetten naar beperkt casco? Over het algemeen is het advies om dat te doen op het moment dat de auto ongeveer zes jaar oud is.

Wanneer een auto ouder wordt dan kan het financieel meestal interessanter om deze alleen nog voor de wettelijke aansprakelijkheid (WA) te verzekeren. De dagwaarde is dan vaak zoveel gedaald dat de premie van een duurdere verzekering niet meer in balans is met het risico dat u loopt. Dit verschilt natuurlijk per type voertuig en de waarde ervan in combinatie met het risico dat u bereid bent te lopen.

Uiteindelijk bent u degene die de keuze maakt. Wij kunnen u hierbij adviseren.

Heeft u vragen? neem dus gerust even contact met ons op.