De Hoge Raad heeft besloten dat u als werkgever aansprakelijk bent voor de schade (materieel en immaterieel) die een werknemer lijdt als gevolg van een ongeval, hem overkomen als bestuurder van een motorrijtuig tijdens de uitoefening van zijn werkzaamheden, ook al is er sprake van eigen schuld van de werknemer aan het ontstaan van dat ongeval. Opzet en grove roekeloosheid zijn uitgesloten van de dekking.
Als werkgever kunt u de schade die zijn verzekeringnemer bij een ongeval oploopt niet verhalen op een verzekering, omdat dit risico op bestaande schadeverzekeringen niet gedekt is.
Immers de WAM-polis van het motorrijtuig biedt geen dekking voor schade die de bestuurder zelf oploopt en de aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven sluit de dekking voor schade veroorzaakt met of door motorrijtuigen uit.
Gekozen kan worden uit 2 dekkingsvormen:
- Standaard dekking: Verzekerd is de aansprakelijkheid van de verzekeringnemer in zijn hoedanigheid van werkgever voor, niet uit andere hoofde gedekte, personenschade en de daarmee gepaard gaande schade aan lijfgoederen die verzekerden lijden als gevolg van een verkeersongeval tijdens de uitoefening van hun werkzaamheden in opdracht van de verzekeringnemer.
- Compleet dekking: De standaard dekking uitgebreid met een dekking voor gebruik van de motorrijtuigen van de zaak voor privé-doeleinden.
- Schadevergoeding: Bij schade als gevolg van overlijden of verwonding wordt de hoogte van de schade vastgesteld overeenkomstig de daartoe strekkende artikelen van het Burgerlijk Wetboek en de maatstaven van het burgerlijk recht. De schadevergoeding zal, bij het niet dragen van een wettelijk verplichte veiligheidsgordel of helm, met 25% worden verminderd.
- Verzekerde som: De verzekerde som is € 1.000.000,- per gebeurtenis.