Blog
jun 02

Autoschade claimen of niet ?

Autobezitters die allrisk verzekerd zijn, kunnen in principe alle schades aan hun eigen auto bij hun verzekeraar claimen. Zelfs als de schade uw eigen schuld is maar is dat wel altijd verstandig?

Het antwoord op die vraag is ‘nee, niet altijd’. Als u een schade claimt die door uw eigen schuld is ontstaan, worden er namelijk schadevrije jaren in mindering gebracht. Daardoor bestaat de kans dat u terugvalt op de bonus-malusladder, die bepaalt hoeveel premiekorting u krijgt.

Korting lager, premie hoger
Zeker als u weinig schadevrije jaren hebt, kan de korting fors lager worden. En dat kan u veel geld kosten omdat het meestal vijf jaar duurt voordat u weer dezelfde premie betaalt als nu.

Vandalisme
Ook als u slachtoffer bent van vandalisme waarvan de dader niet bekend is, geldt deze regel. Omdat de schade bij niemand kan worden verhaald, brengt de verzekeraar schadevrije jaren bij u in mindering. Het is verstandig om eerst te (laten) berekenen of u de schade niet beter zelf kunt betalen.

Waarborgfonds
Als uw auto is beschadigd door een onbekende dader, kunt u in sommige gevallen wel een beroep doen op het Waarborgfonds Motorverkeer. Uiteraard gelden hiervoor aanvullende voorwaarden.

Meer informatie
Heeft u vragen, neem dan gerust contact met ons op.